Οι εταίροι του έργου

Η συνεργασία αποτελείται από 6 εταίρους που προέρχονται από 5 χώρες της Ε.Ε., καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα εξειδίκευσης και εμπειρίας σχετικά με το πεδίο και τους στόχους του έργου, έχοντας ευρωπαϊκό προσανατολισμό στις δραστηριότητές τους. Οι οργανώσεις επιλέχθηκαν με βάση το σχετικό έργο και την εμπειρία των εταίρων, καθώς και τη συμπληρωματικότητα που προσφέρουν στην επίτευξη των στόχων του. Συντονιστής του έργου είναι το ΚΜΟΠ που συνένωσε εταίρους από χώρες με διαφορετικά στάδια εφαρμογής των δικαιωμάτων των μαθητών υπηκόων τρίτων χωρών στην εκπαίδευση.

Ελλάδα

Το KMOP είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1977 και είναι μια από τις παλαιότερες ελληνικές ΜΚΟ με περισσότερα από 40 χρόνια συσσωρευμένης εμπειρίας στην υποστήριξη μειωνοτικών ομάδων. Οι βασικοί τομείς εμπειρίας του KMOP περιλαμβάνουν την κοινωνική πρόνοια και την υγεία, την απασχολησιμότητα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην κοινωνική πολιτική και τα ζητήματα κοινωνικής προστασίας.

Ιταλία

Η CESIE είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2001, εμπνευσμένος από το έργο και τις θεωρίες του Ιταλού κοινωνιολόγου Danilo Dolci (1924-1997). Η CESIE συμβάλλει στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, των κοινωνιών των πολιτών και των θεσμικών οργάνων μέσω της υλοποίησης σχεδίων σε διάφορους θεματικούς τομείς, προς την κατεύθυνση της προώθησης της ανάπτυξης και της ανάπτυξης, εκτιμώντας πάντα την ποικιλομορφία όσον αφορά την ηθική και την ανθρώπινη ανάπτυξη.
Η οργάνωση είναι αφιερωμένη στην προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης, προκειμένου να αυξηθούν και να βελτιωθούν οι διαδικασίες καινοτομίας που προσανατολίζονται στο μέλλον στον εκπαιδευτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.
Η CESIE ενεργεί για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων από όλο τον κόσμο και ενισχύει τις ικανότητες και τις αξίες του κάθε ατόμου, δημιουργώντας μια γέφυρα γνώσης και ανταλλαγής. Μέσω της Μονάδας Μετανάστευσης, η CESIE εργάζεται για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και συνεκτικών προσεγγίσεων για τις ομάδες-στόχους των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών κάθε ηλικίας (παιδιά, νέοι, ενήλικες).
Μεταξύ των κύριων δραστηριοτήτων που υλοποιεί ο οργανισμός μας στον τομέα της ένταξης των μεταναστών στην εκπαίδευση, είναι οι:

  • Βελτίωση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ρόλο της εκπαίδευσης στην προώθηση των κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και στην αποτίμηση της διαφορετικότητας
  • Προώθηση αυξημένης προσοχής στην ποικιλομορφία, την ένταξη και τις διαπολιτισμικές ικανότητες στον σχεδιασμό πολιτικής στην εκπαίδευση
  • Ενίσχυση των ικανοτήτων των δασκάλων, των διευθυντών των σχολείων, των μελών του προσωπικού και των εκπαιδευτών των εξωτερικών σχολικών δραστηριοτήτων, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν καλύτερα υπόψη πολιτισμικά και γλωσσικά διαφορετικά περιβάλλοντα
  • Αύξηση της συμμετοχής στο παιδαγωγικό περιβάλλον μεταξύ των παιδιών και της νεολαίας, που τους επιτρέπει να επιτύχουν προσωπική ανεξαρτησία και ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία
Ισπανία

Η InteRed www.intered.org είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1992. Όπως αναφέρει η αποστολή InteRed: «εργαζόμαστε για μια μεταμορφωτική εκπαίδευση που δημιουργεί την ενεργό και αφοσιωμένη συμμετοχή όλων των ανθρώπων υπέρ της δικαιοσύνης, της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Δουλεύουμε για ανθρώπους και οργανισμούς από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, ειδικά εκείνους των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται περισσότερο. Οι ακόλουθες πτυχές θεωρούνται η βάση όλων των παρεμβάσεών μας».

  • Προσεγγίσεις:
    • Κοινωνικο-εκπαιδευτική προσέγγιση, διασύνδεση της εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Το InteRed κατανοεί την εκπαίδευση ως μέσο κοινωνικού μετασχηματισμού. Αυτή η προσέγγιση συνεπάγεται την εξέταση της Εκπαίδευσης, με κύριο στόχο την ολοκληρωτική διαμόρφωση του ατόμου, επίγνωση της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεπίδρασης με άλλους, η οποία δεσμεύεται σε τοπικό και παγκόσμιο πλαίσιο.
    • Η προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ηθική της φροντίδας. Αυτή η προσέγγιση είναι ένας τρόπος ανάλυσης της πραγματικότητας και ανάπτυξης κοινωνικών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων. Η προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το πρόσωπο.
    • Η ισότητα των φύλων και η ηθική της .Η InteRed συμβάλλει στην εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσπαθεί να προωθήσει την ισότητα, την ενδυνάμωση των γυναικών και τη συνυπευθυνότητα στην άσκηση καθηκόντων.
  • Βιώσιμη ανάπτυξη
  • Δικτύωση
Ηνωμένο Βασίλειο

Η Canary Wharf Consulting Limited είναι μια βρετανική εταιρεία παροχής συμβουλών, η οποία από την ίδρυσή της, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα σημαντικό ιστορικό επιτυχημένων έργων και εταιρικών σχέσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, προσθέτοντας αξία σε εταιρείες, οργανισμούς και κυβερνητικούς οργανισμούς και οργανισμούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η CWC προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ποικίλες πελατειακές βάσεις, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, από ιδιωτικές επιχειρήσεις και κοινωνικές επιχειρήσεις έως κυβερνητικά ιδρύματα και δημόσιους οργανισμούς. Η CWC προσφέρει υπηρεσίες στην ανάπτυξη επιχειρήσεων. Διεθνής ανάπτυξη: Συμβουλευτικές υπηρεσίες. Μάρκετινγκ και προώθηση των επιχειρήσεων. Υπηρεσίες πληροφορικής και προώθηση ιστοσελίδων μέσω διαδικτύου.
Άλλοι κύριοι τομείς της δραστηριότητας της CWC είναι η Ανάπτυξη της Απασχόλησης και του Εργατικού Δυναμικού, η Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Εμπορία, η Ισότητα των Φύλων και η Βία λόγω Φύλου, η Ανάπτυξη Κοινωνικών Υπηρεσιών, η Χρηματοοικονομική Διαχείριση, η Αποκέντρωση και η Ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Υπηρεσιών.

Ελλάδα

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (KMAKED) είναι μία από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας,’Ερευνας και Θρησκευμάτων που εφαρμόζουν εκπαιδευτική πολιτική και συνδέουν τοπικούς φορείς με κεντρικές υπηρεσίες και οργανισμούς.
Αποτελείται από τα εξής τμήματα: α.Τμήμα Διοικητικού, β.Τμήμα Προσωπικού, γ.Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης, δ.Τμήμα Πληροφορικής, ε. Τμήμα Νομικής Υποστήριξης.
Έχει υπό την εποπτεία της τις εξής αποκεντρωμένες υπηρεσίες: 1. Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), 2.Κέντρα Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) και 3. Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.).
Είναι υπεύθυνη για 2.559 σχολικές μονάδες και των δύο επιπέδων εκπαίδευσης (1.941 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και 618 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Σε αυτά τα σχολεία εργάζονται 27.527 εκπαιδευτικοί από όλες τις ειδικότητες (Π.Ε.: 14.673 και Δ.Ε. 12.854). Ο συνολικός αριθμός μαθητών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι 253.240 (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: 136.897 μαθητές,Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: 116.343 μαθητές).

Βέλγιο

Η E.P.A. είναι μια οργάνωση σε επίπεδο Ε.Ε. που εκπροσωπεί τους γονείς ως ομάδα ενδιαφερομένων στην εκπαίδευση από την ίδρυσή της το 1985. Μέσα από τις 26 οργανώσεις έχει μια κάλυψη από 18 ευρωπαϊκές χώρες, τόσο από κράτη μέλη της Ε.Ε. όσο και από χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Εκπροσώπηση των γονέων σε επίπεδο Ε.Ε. Η ΣΟΕΣ συνεργάστηκε με άλλους ενδιαφερόμενους, καθώς και με ορισμένα θεσμικά όργανα και πολιτικές ομάδες της Ε.Ε.